زمان تقریبی مطالعه: 1 دقیقه
 

تعزیر (دیدگاه جوهری)





تعزیر از مباحث فقهی و حقوقی مربوط به حقوق جزا و درباره معنای لغوی تعزیر از دیدگاه حماد جوهری بحث می‌کند. از دیدگاه وی تعزیر به معنای تعظیم و بزرگداشت و نیز تأدیب است.


۱ - مقدمه



همان گونه که مردم باید در مسائل شرعی، طبق نظریّات کارشناسان دینی و مراجع تقلید، عمل کنند (و این نوع پیروی کردن نه تنها کار ناپسندی نیست، بلکه مورد پذیرش تمام عقلای جهان می‌باشد)، علمای دین نیز در موضوعاتی که تخصّص ندارند نظریّات آگاهان آن امور را می‌پذیرند. بدین جهت برای پی بردن به معنای واژۀ تعزیر، پای سخن دانشمندان لغت‌شناس می‌نشینیم.

۲ - معنای تعزیر



اسماعیل بن حماد جوهری از اعجوبه‌های عصر خویش به شمار می‌رفت. وی، که اصالتا ترک زبان بود، سفرهای زیادی به شهرهای مختلف ایران و کشورهای دیگر داشت.
به هنگام عزیمت به خراسان در شهر قدیمی دامغان مهمان ابو علی الحسن بن علی- که از بزرگان نویسندگان عصر خود به شمار می‌رفت- شد، و مورد تکریم وی قرار گرفت، و مدّتی نزد او شاگردی کرد. تاریخ وفات وی را جمادی الاولی سال ۴۵۳ ه- ق نوشته‌اند.
نویسندۀ کتاب الصحاح، تعزیر را چنین تفسیر می‌کند: «التعزیر: التعظیم و التوقیر. و التعزیر ایضا: التادیب، و منه سمی الضرب دون الحد تعزیرا؛ تعزیر به معنی تعظیم و بزرگداشت است. معنای دیگر آن تادیب می‌باشد، و بر اساس همین معنی به تازیانه‌های کمتر از حدود شرعی تعزیر گفته‌اند».

۳ - پانویس


 
۱. جوهری، اسماعیل بن حماد، الصحاح، ج۲، ص۷۴۴.    


۴ - منبع



مکارم شیرازی، ناصر، تعزیر و گستره آن، ص۱۹-۲۰.    






آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.